Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μαζί σας!


Λίγα λόγια για μας και το θέμα που επιλέξαμε...

Είμαστε τα παιδιά του 2/θέσιου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Δυτικού Πέλλας.

Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε με μία έκπληξη.... Κάντε κλικ εδώ...

Μέσα από συζητήσεις που κάναμε στην τάξη προέκυψε το κοινό ενδιαφέρον μας για όσα μπορούμε να κάνουμε στο διαδίκτυο. Στην αρχή μιλήσαμε για όσα κάνουμε και για όσα θα θέλαμε να κάνουμε με το ίντερνετ. Μετά όμως αναφέραμε και κάποια προβλήματα που μπορεί να έχουμε αν δεν το χρησιμοποιούμε σωστά... Αποφασίσαμε έτσι να ασχοληθούμε με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Ψάξαμε άρθρα και τα επεξεργαστήκαμε. Παρακολουθήσαμε βίντεο και είδαμε φωτογραφίες. Συζητήσαμε και σχολιάσαμε όσα μηνύματα πήραμε από αυτά. Ασχοληθήκαμε με κουίζ (Ασφάλεια στο διαδίκτυο και Chat rooms) και διάφορα παιχνίδια. Είδαμε ότι μας άρεσε αρκετά το θέμα και σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα, τους "Safe On Line", να φτιάξουμε ένα blog και εκεί να γράψουμε τις σκέψεις μας. Φτιάξαμε ζωγραφιές και ένα παιχνίδι στο Scratch. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω...Ασφαλής χρήση του διαδικτύου για παιδιά

Το θέμα μας είναι το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο μπορούν να το χρησιμοποιούν και οι μικροί και οι μεγάλοι. Το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο για τη δουλειά τους ή το σχολείο, για διασκέδαση ή επικοινωνία. Το διαδίκτυο έχει τη θετική του όψη αλλά και την αρνητική.

Ένα θετικό είναι ότι μπορώ να μιλάω στο Skype με τους φίλους μου ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται σε μία πολύ μακρινή χώρα. Υπάρχει και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που βοηθάει στην γρήγορη επικοινωνία των ανθρώπων. Μπορώ να γεμίζω τον χρόνο μου. Άμα δεν έχω τίποτα να κάνω, παίζω στον υπολογιστή παιχνίδια on line ή τα κατεβάζω και παίζω χωρίς να χρειάζεται σύνδεση (off line). Στον υπολογιστή μπορώ να βλέπω ταινίες ή κινούμενα σχέδια. Μπορώ ακόμα να ζωγραφίζω ή ν' ακούω τραγούδια. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο και στο σχολείο για να ψάχνω πληροφορίες, να γράφω και να παρουσιάζω τις εργασίες μου και να δημιουργώ πράγματα που δεν μπορώ να φτιάξω χωρίς το διαδίκτυο, όπως κάποιον ήρωα που μιλάει (π.χ. Voki). Δυστυχώς όμως υπάρχουν και πολλοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο. Πρέπει να προσέχουμε, για να είμαστε ασφαλείς.

Ένα αρνητικό είναι πως μπορεί κάποιος να μας εντοπίσει στον φυσικό κόσμο και να μας κάνει κακό, αν του δώσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία ή της οικογένειάς μας. Σημαντικό είναι να μην βλέπουμε ακατάλληλες ταινίες ή να μην επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες που είναι μόνο για μεγάλους. Στο διαδίκτυο πρέπει όταν μιλάμε με ξένους να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αυτοί μπορεί να θέλουν το κακό μας... Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν ανοίγουμε e-mails από ξένους ούτε κατεβάζουμε υλικό από σελίδες που δεν εμπιστευόμαστε, γιατί μπορεί να κολλήσει ιούς ο υπολογιστής μας.

Η εικόνα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://5gym-evosm.thess.sch.gr/autosch/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=102:2012-03-27-19-30-23&catid=11:2011-12-16-11-06-10&Itemid=5

Όλγα, Β΄ τάξη

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το facebook

Θα θέλαμε να αναφερθούμε στα μέσα κοινωκής δικτύωσης. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια “Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων." Κάποια από αυτά τα μέσα είναι το facebook, το twitter, τι google+, το youtube, το blogg, το lingedin, iτο nstsgram, το pinterest, το foursqeare και το Flickr. Τα μέσα αυτά έχουν εξελιγμένα εργαλεία και όσοι τα χρησιμοποιούν μπορούν να επικοινωνούν και να κοινοποιούν ό,τι επιθυμούν γρήγορα και χωρίς περιορισμό απόστασης. Εμείς θα θέλαμε να αναφερθούμε στο facebook (fb). Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε από την αρχή πως υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στο fb.

Στο fb δεν μπορεί ο κάθε ανήλικος να φτιάξει λογαριασμό. Πρέπει να είναι από μία συγκεκριμένη ηλικία και πάνω σύμφωνα με τους κανόνες δημι8ουργίας λογαριασμού. Παρόλα αυτά για να δημιουργήσω λογαριασμό πρέπει πρώτα να φτιάξω το προφίλ μου. Καλό είναι να χρησιμοποιώ ψεύτικα στοιχεία. Δεν είναι ασφαλές να κοινοποιώ τα προσωπικά μου στοιχεία, για παράδιεγμα πού μένω, το τηλέφωνό μου και σε ποιο σχολείο πάω. Αποφεύγω να βάζω φωτογραφίες στο προφίλ μου. Δεν ανεβάζω φωτογραφίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μου! Μπορώ να ελέγξω ποιος βλέπει το προφίλ μου από τις Ρυθμίσεις και το Απόρρητο. Πρέπει να θυμάμαι πως ότι ανεβαίνει στον ιστό μένει εκεί για πάντα! Μπορώ επίσης να επικοινωνώ με τους φίλους μου, ακόμα και αν αυτοί βρίσκονται σε άλλη πόλη ή χώρα. Ακόμα μπορώ να ενημερώνομαι για πολλά θέματα και μπορώ να μοιράζομαι υλικό που έχω βρει στο διαδίκτυο ή το έχω δημιουργήσει μόνος μου. Προσοχή! Αν το υλικό είνια κάποιου άλλου, θα πρέπει να το αναφέρω, γιατί αλλιώς θεωρείται λογοκλοπή! Είναι βασικό να αποφεύγω τους ιούς! Κάποιος ιός μπορεί να υπάρχει σε άγνωστες ή ακατάλληλες ιστοσελίδες. Είμαι προσεκτικός και δεν επισκέπτομαι ιστότοπους περίεργους και δεν κάνω κλικ σε ότι φαίνεται ύποπτο... Γιατί με έναν ιό μπορεί να μπλοκάρει το σύστημα του υπολογιστή μου, να χάσω αρχεία ή να κλειδώσουν κάποια και να με εκβιάσουν για να τα ανοίξουν πάλι... Κάτι πολύ βασικό είναι η δυνατότητα που μου δίνει το fb για αναφορά και αποκλεισμό, αν υπάρχει κάποιο post που είναι προσβλητικό. Μπορώ να κάνω δεξί κλικ στο post και να το αναφέρω. Τέλος, “φίλοι” μας θέλουν να γίνουν πολλοί στο fb. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ! Θα μιλούσατε ποτέ σε έναν άγνωστο στον δρόμο; Γιατί να το κάνετε στο διαδίκτυο!

Συμπερασματικά πρέπει να θυμόμαστε πως το fb δεν είναι από μόνο του καλό ή κακό! Εμείς αποφασίζουμε πώς θα το χρησιμοποιήσουμε. Ο τρόπος που το χρησιμοποιούμε μας φέρνει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα! Και επειδή οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσάρεστες, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί!

Στέλλα, Αργυρώ, Μαρίνα, Σοφία και Χρίστα, Ε΄ τάξη  


Πηγές:

Περιήγηση και επεξεργασία στον διαδικτυακό τόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου